Edelstenen echt of vals?

Lang niet altijd zijn de verkopers ter kwade trouw en zelfs groothandelaren weten het niet altijd. Soms kun je het duidelijk voelen of zien maar vaak ook niet.

Veel edelstenen krijgen in de handel standaard een glanswax laag en sommige soorten worden verhit om hun kleur te verdiepen. Denk aan amethist of citrienkwarts.
Met deze bewerking is niets mis mee. De kleur zou anders mat en onopvallend zijn. Ook worden edelstenen wel in een verfbad gelegd. Denk b.v. aan de mooi gekleurde agaat schijven, waaraan je aan de rand de kleur van het verfbad ziet. 

Rookkwarts wordt vaak radioactief verhit om ze diep zwart te laten lijken. Grijs rookkwarts issterdodecaederamethisthanger.jpg meestal natuurlijk.

Zwarte onyx wordt van oudsher gebrand voor een diepere kleur. Vroeger gebeurde dat ook met honing.

Opaline wordt ook wel engelen maansteen genoemd maar het is een synthetische en geen natuurlijke steen. Toch trekt hij engelen, liefde en harmonie aan door zijn frequentie en lieflijke kleurtjes in zijn wit doorschijnende glans.
Ook Zirkonia edelstenen en sieraden zijn synthetisch.

Goldstone of bluestone zijn stukjes echte steen die tot een grotere steen zijn samengeperst.
Hetzelfde gebeurt met barnsteen. Dat wordt ook wel geperst maar behoud zijn kwaliteit. Grote hele stukken barnsteen worden nog weinig gevonden. Barnsteen is miljoen jaren geleden versteend van hars van dennebomen. Soms vind je daarin nog een insect. Tegenwoordig worden die ook in een harsachtige vloeistof in de kleur van barnsteen gestopt. Echte barnsteen kun je herkennen door ze over een wollen lapje te wrijven. Als je kleine papiersnippers hebt liggen en de  gewreven steen er boven houdt zie je de magnetische aantrekkingskracht. Een aantal jaren geleden werd er veel aardbei kwarts verkocht. Ook "edelsteen" schedels werden er van gemaakt. Uiteindelijk blijkt ook dit glas te zijn.

Obsidiaan dat uit een vulkaan komt is van zichzelf zwart, grijs en heeft soms witte aderen of stipjes. Soms ook prachtige regenboog kleuren. Veelal krijgt het ook een glanzende waxlaag. Onder de meest mooie fantasie namen wordt doorschijnend blauw en turkoois gekleurd  obsidiaan verkocht. Dit is echter synthetisch.

Turkoois wordt nog nauwelijks gevonden. Kleine stukjes worden daarom samengeperst en geplakt turkoois1.jpgtot een grotere, maar dit is dan wel echt. Vaak wordt ook hierbij een verfbad gebruikt. Nog vaker wordt de witte magnesiet die dezelfde knolvormige structuur heeft, turkoois geverfd.

Glimmende fel gekleurde, heldere en duurdere edelstenen en sieraden zoals goudtopaas, smaragd, saffier en robijn zijn vaak van gekleurd loodglas gemaakt tenzij heel duur of in antieke sieraden verwerkt. Ook Swarovski kristal is glas met lood erin voor de schitteringen.
Citrienkwarts wordt vaak ook aangeboden als goudtopaas. Hier is vaak ook een duidelijke prijsverschil merkbaar.

Prachtig gekleurde aura aquamarijn wordt ook flink bestraald en behandeld.
De blauwe lapis lazuli wordt soms ook synthetisch nagemaakt. Zelfs met stukjes goudkleurig pyriet erin. De goedkopere minder mooi lijkende lapis is vaak de echte.

Blauwe onyx is niet echt onyx maar blauwe aragoniet.

Bewuste keuze?