Etherische olie informatie en gebruiksaanwijzing

Hoe kan ik etherische olien gebruiken?

Etherische oliën van het Elohim Centre zijn erg prettig om te gebruiken zowel ter ondersteuning wanneer je met kwalen zit op mentaal of fysiek gebied als ook om jezelf in een positieve flow en energie te tillen. Je kunt etherische olien op verschillende manieren gebruiken.

Inname (oraal gebruik)

Het oraal gebruiken van etherische oliën kan erg krachtig zijn, experimenteer hier niet zelf mee. Lees eerst goed deze handleiding en vraag om deskundig advies! (je kunt hiervoor contact met ons opnemen).

Etherische oliën kun je innemen door ze te druppelen op een suikerklontje of een lepel honing. Gebruik nooit meer dan 6 druppels per dag en maximaal 2 druppels per inname. De olie van citrusvruchten (Citroen, Mandarijn, Sinaasappel) kan ook in water worden verdund (3-5 druppels per liter water).

Op de huid

Niet alle etherische oliën kunnen op de huid worden gebruikt. Let goed op het gebruiksvoorschrift op de etiket en de informatie op deze website (zie ook onderstaand bij veilig gebruik).

In principe wordt etherische olie altijd verdund op de huid aangebracht. Gebruik etherische olie altijd voldoende verdund. Als vuistregel geldt: maximaal 3-5% in cosmetica die je afspoelt als zeep en shampoo en maximaal 0,5-0,8% in cosmetica die op de lichaamshuid blijft liggen, zoals crèmes en massageolie. Crèmes voor gezicht en handen mogen niet meer dan 0,2-0,4% etherische olie bevatten. Gebruik beslist niet meer olie dan noodzakelijk.
Je kunt de olie verdunnen met basisolie (bijvoorbeeld Amandel basisolie) of een neutrale creme. 

Puur gebruik alleen in overleg met een deskundige.

Vermijd contact met je ogen. Let dus op als je de olie op je handen hebt, wrijf dan niet per ongeluk in je ogen.

Het gebruik van etherische oliën op de huid heeft een goede werking. De oliën worden snel opgenomen via de huid.

In bad

Per 10 ml basisolie kun je 5-10 druppels etherische olie toevoegen en zo je eigen voorraad badolie maken. Wanneer je in bad gaat voeg je enkele druppels van deze badolie in het badwater. Doe nooit onverdunde olie direct in het badwater.

Verspreiding via de lucht

Etherische olie is, de naam zegt het al, een vluchtig product en kan dus heel goed gebruikt worden om in de lucht te verspreiden. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt een paar druppels op een zakdoek of op je hoofdkussen doen. Je kunt het ook in het huishouden gebruiken; bijvoorbeeld in de stofzuigerfilter. Ook kun je de etherische olie in een oliehouder/brandertje verdampen, waardoor de olie verdampt en de geur vrij komt. Een andere manier is verstuiving. Een voorbeeld hiervan zijn de Elohim aura en huisspray's.

Over veilig gebruik

Etherische oliën zijn heerlijk om te gebruiken, maar vragen wel om een bewust gebruik.

Laat je door een deskundige adviseren. Respecteer de aanbevolen dosis en gebruikswijze.

Voor wie?

Wees extra voorzichtig met het gebruik bij epilepsie, astma, allergien,zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 6 jaar. Vermijd het gebruik bij baby’s (tenzij anders geadviseerd door deskundige). Het inwendig gebruik door kinderen (tot 12 jaar), zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt in een aantal gevallen afgeraden (zie etiket).

Waarschuwingen

Zoals vermeld op de etiketten: gebruik etherische olie nooit oraal (inname) of op de huid zonder deskundig advies vooraf.

Irriterend pictogramDe meeste etherische oliën kunnen, zeker wanneer ze direct in contact met de huid komen of worden ingenomen, irritatie of een allergische reactie geven. Vandaar dat bij de meeste etherische oliën het rechts afgebeelde pictogram wordt vermeld wat betekent dat het product schadelijk, irriterend en/of sensibiliserend kan zijn. Wanneer je huid gevoelig is of je van je zelf weet dat je snel een allergische reactie krijgt: verdun dan een druppeltje olie in basisolie. Smeer een beetje van deze olie op de binnenkant van je elleboog. Als je binnen 24 uur geen last van jeuk, roodheid of irritatie krijgt, kun je de olie op je huid gebruiken. Bij contact (met pure etherische olie) met huid en haar: goed afspoelen/afdouchen. Evt. verontreinigde kleding direct uittrekken. Vermijd contact met ogen en slijmvliezen.

Soms bevat de olie toxische/giftige stoffen: in dit gevallen staat rechts afgebeeld pictogram op het etiket. Bij etherische oliën die fototoxisch zijn (zie beschrijving op het etiket): vermijd in dit geval gedurende minimaal 24 uur na gebruik van de olie, blootstelling aan zonlicht of zonnebank.

Toxisch pictogram Sommige oliën bevatten allergenen, deze staan op het etiket vermeld. Veel etherische olie bevat van nature allergenen: chemische stoffen die een allergische reactie op de huid kunnen veroorzaken. De wetgever heeft de vermelding van deze allergenen verplicht om jou als gebruiker te beschermen tegen het allergiepotentieel ervan.

Veel soorten etherische olie kunnen bij inslikken ernstige klachten veroorzaken, zoals bijvoorbeeld een chemische longontsteking. Hierbij komt er etherische olie in de luchtwegen en kan door de stroperigheid een ontstekingsreactie veroorzaken, een enkele druppel (van de pure olie) kan al voldoende zijn. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Wanneer per abuis etherische olie is ingenomen, ga dan direct naar de huisarts of eerste hulp van een ziekenhuis.

Licht ontvlambaarLicht ontvlambaar

Etherische olie is ontvlambaar. Rechts afgebeeld pictogram geeft aan of een olie licht ontvlambaar is. De Sinaasappel etherische olie spant de kroon; deze is al bij 23 graden celsius ontvlambaar. Olie die goed verpakt is in een flesje zal echt niet spontaan gaan branden, het risico ontstaat vooral bij het gebruik van zuivere olie. Stel bijvoorbeeld dat je knoeit met olie, dit met een tissue opneemt en dit tissue in een vuilnisbak in de brandende zon weggooit: het is niet ondenkbaar dat de inhoud van de vuilnisbak zou kunnen gaan branden. Als je gebruikte tissues moet opruimen kun je deze het beste uitspoelen met water, voordat je ze weggooit. Zorg dat het flesje niet in de buurt is van open vuur.

Bewaartips

Sluit de flesjes na gebruik goed af en zet ze op een koele, donkere plaats.

Zorg dat etherische olie buiten het bereik van kinderen worden gehouden.

De Europese Unie heeft bepaald wat moet worden vermeld op het etiket o.a. van etherische oliën. Daarom staat het volgende op het etiket vermeld: de gebruiksvoorschriften, bewaartermijn en daar waar van toepassing een waarschuwing voor mogelijke gevolgen en betreffende pictogrammen. Op de website vind je bij de afzonderlijke etherische oliën de uitgebreide informatie over de werking.

Bewuste keuze?